Reportage
2018

Nu är det snart dags att sammanfatta även år 2018, men lite till tid är kvar på året. Birgitta december 1, 2018.
2017

Tutankhamun - Graven och skatterna

Vårt besök på Tutankhamon - utställningen!
Den 23 mars var det så dags för vårt planerade besök och 15 personer kom. Vi fick mobila hörapparater där vi kunde lyssna på guidning vid montrarna och man kunde gå runt och lyssna efter eget tyckande. De föremål som fanns var imponerande, speciellt de sarkofager som var guldbelagda. Många spännande konstföremål som kan vara bra att ha med sig när man kom 'hinsides' fick vi höra berättas om. En fantastiskt utställning! 

Britta

(Foton finns kvar i fotodelen här på hemsidan. Birgitta )
2017
Årsmötet den 23 februari 2017
En trevlig samling av 30 SPKare träffades och efter årsmötet involverade vi oss i saker som berörde oss som äldre och som sjuksköterskor. Gunvor som presenterade programmet efter årsmötet lyckades involvera alla i samtalen om hur det är inom vården och hur vi önskar att det ska bli. 

Vårens aktiviteter presenteras på Aktuellt.
Birgitta 20 mars 2017.
2016
Årsmötet 2016
Den 18 februari samlades vi på Baldersgatan 1. Notering finns under rubrik Välkommen.

Medlemsbesök på Ersta Museum 17 mars

Se Gunvors bilder (1 - 6) i Fotoalbum.

Diakon Gudrum Persson (3) visade och berättade engagerande för 16 av SPKs medlemmar om Ersta Museum (1). Vi fick lära oss om Marie Cederschiöld (född 1815) som 1851 ledde det första svenska sjukhuset som öppnade på Pilgatan 8, Kungsholmen med två sängar. Hon ledde också utbildningen av Sveriges allra första sjuksköterskor, men först skaffade hon själv ett års utbildning vid Kaiserwerth i Tyskland.

Sjukhus nummer två hade två rum och fyra sängar i vardera. Patienterna var kvinnor, vilket innebar att de hade barn med sig. Barnen fick då lära sig läsa, skriva och räkna. Alltså bildades en skola (2) med lärarinnor.

"Lättare" tjänstgöring kunde erbjudas vid  oblatjärnet (6). Oblat-sjuksköterskorna behövde dock starka armar och böjliga knän.

Vi såg också att patientsängen på Ersta bäddades med tre "snobbveck" (4, 5).

För tillfället saknas en bild på Marie Cederschiöld men hon finns på tavla i museet och i information om Erstas historia. 

Medlemsmöte 'Handtryckta tapeter'
Långholmen den 19 maj


Mats Qvarnfordt visade hur handtryckta tapeter tillverkas och visade ett imponerande lager och berättade intressant historia. Vi pensionerade sjuksköterskor relaterade speciellt till hantverksskickligheten med hjärta, hjärna och händer.  Bilder på Fotogalleri.


Medlemsmöte april 21

Alexandra Charles besökte oss på Baldersgatan och kommenteras under Välkommen.

Namnbyte.
- det vi kallade Fadderverksamheten heter nu Kollega till kollega

En grupp från SPK har träffats två gånger efter Inger Torpenbergs möte i januari. Den 17 maj träffades vi tillsammans med bland annat flera barnmorskor på Vårdförbundet och vi vill gärna utveckla detta kollegiala stöd av sjuksköterskor och barnmorskor tillsammans. David Liljequist vårdförbundet sammankallar till nästa möte den 2 juni kl. 18:00. Meddela birgittawannberg@gmail.com så vidarebefodrar jag om någon vill komma.

Se uppföljning under rubrik Aktuellt och under Välkommen.


2015
SPK under 2015
 Att ha fått förtroendet att bli ordförande för sjuksköterskornas pensionärsklubb i Stockholm är roligt, för av alla specialgrupper som finns passar SPK mig bäst för jag uppskattar verkligen sjuksköterskor i allmänhet, och jag trivs så bra med oss.  Efter årsmötet 2015 på ledningsgruppens konstituerande möte, på Britts uppmaning, berättade vi om oss själva. Då påmindes vi om, det man kanske inte tänker på så ofta, hur stor professionell erfarenhet och bred kunskapsexpertis vi har. Den har vi gemensamt förstås med alla SPKs medlemmar. Visst kan nyutbildade kollegor mycket som vi inte kan. Vi har dock ett brett och långt perspektiv. Vi har också tid.

Målsättningen med SPK finns nedskriven som riktlinjer. Vi har i ledningsgruppen kommit fram till att vi vill fortsätta med dessa:
"Att verka för kamratlig samvaro genom yrkesmässiga och kulturella program vid möten, studiebesök och utflykter."

Medlemsmöten under 2015.
I december hade vi adventskaffe med julmusik av  Rutger Åsheim och Lucia med barn från en förskola. Kamratlig samvaro var det också, och det önskar vi verka för vid alla våra medlemsmöten. Det hade vi också vid Thanksgivinglunchen i oktober. Då åt vi kalkon, pumpapaj och annat gott. Yrkesmässigt program bjöd Marianne Lundqvist på med "Så var det då" från 1946 - 1986.Vid medlemsmötet i mars på Badersgatan 1 stod Astrid von Rosen för Kulturellt program med presentationen "Familjens Etiopiska historia och Dagens Etiopien". I april bjöd Eva Nowak in till Studiebesök på Vårdförbundets avdelning Stockholm och berättade om deras projekt med Palestinska sjuksköterske- och barnmorske föreningen. I april gjorde vi också Utflykt till Cirkus Cirkör i Norsborg. Där inspirerades vi till att i september besöka deras jubileumsföreställningen "Wear it like a crown" på Södra teatern. I maj gjorde vi Utflykt till Hagalunds Tvätterimuseum och fick höra intressant  kvinnohistoria. 

Alltså  verkade vi för kamratlig samvaro genom yrkesmässiga och kulturella program vid möten studiebesök och utflykter och därmed följde vi SPKs riktlinjer och vi hade trevligt.
 
 
2014
Den 20 februari hade vi årsmötet i sjuksköterskornas hus på Baldersgatan 1.
 
Två st av ledamöterna i ledningsgruppen, Ingrid Nilsson och Greta Palm, vilka båda har varit aktiva i SPK 13 år, hade tackat nej till omval och tackades av ordentligt.
Valberedningen hade tre nya namn på listan av vilka två valdes. ledningsgruppen består nu som tidigare av 9 personer.

Efter sedvanliga årsmötes förhandlingar inklusive kaffe och smörgås föreläste  SSFs ordförande Ania Willman, ett kåseri om teknikens påverkan på sjuksköterskans profession i framtiden.
Tidigare aktiviteter


Guidat besök i Uppenbarelsekyrkan i Saltsjöbaden 19 april
10 st hade anmält sig till denna guidade visning av Kyrkan. Vår guide Sven-Åke Cason var mycket kunnig och vi fick en fantastisk historieberättelse av kyrkans byggnad, utsmyckning och tillkomst. 
Efter visningen bjöds vi på kaffe i församlingshemmet. Att vädret dessutom var vackert gav oss även möjlighet till en fin promenad i omgivningarna.
Författarresa med Bodil Jönsson på Rosella måndagen 7 maj
Vi var 36 st som anmält oss till denna tur.
Det är inget nytt med att bli gammal: det har människor alltid blivit. Förr var det ett fåtal som blev gamla - nu är vi många. Och nu förblir vi rimligt friska under en så stor del av vår ålderdom att pensionärstiden kan utgöra en tredjedel av livet. Dagens 75-åringar har stora likheter med förra generationens 65-åringar och har formats av annorlunda barndomar, ungdomar och medleåldrar. Vi har därför nu andra förutsättningar och förväntningar, materiellt och immateriellt. Samtidigt har varken vi själva eller samhället hunnit ställa om blicken utan står tämligen vilsna inför vart utvecklingen fört oss. I vilsenheten talar man så mycket om alla problem som hotar vid horisonten. Men vilka är möjligheterna?
EBO konstglas 24 maj
Vi var 11 st som hörsammat denna inbjudan som började med kaffe på altanen. Vi hade själva tagit med kaffebröd men värdinnan bjöd ochså på sin "specialkaka"
Receptet delade hon med sig av, det kommer här:
   2kkp russin o 2 kkp vatten   kokas ihop i 8 min.
   200 gr smör
   2tsk kardemumma
   2kkp strösocker               blandas ihop och tillsätt därefter 2 ägg 
   2tsk bikarbonat
   3,5 kkp vetemjöl
           fyll i smord form och grädda i 200 gr i 1 tim.
Kakan smakar mycket bra, kan vi som var där skvallra om.
Under kaffet berättade värdinnan om hela den väg hon, mer eller minde av slumpen, gått för att bli den glaskonstnär hon är idag. Därefter gick vi på rundvandring i ateljeén. Mycket vackra saker fanns att beskåda, den som ville fick även prova på att skära i glas. 
Ett mycket uppskattat besök! Möjlighet att inhandla presenter gavs också.
  -Nu har jag provbakat kakan, den blev mycket bra, dock lite söt. Gamla recept har nog en tendens till att innehålla mer socker än dagens. Jag gjorde om kakan med bara 1/3:e del av sockermängden, det blev alldeles utmärkt! Russin är ju också söta!                
Guidat besök på Handarbetets Vänner
HV eller Handarbetets Vänner ligger på Djurgården, faktiskt är föreningen/stiftelsen ägare av hela huset Djurgårdsslätten 82-84.  HV lever efter måttot : att utveckla, att bevara och verka för konstnärligt utförande i textila arbeten. Det gör att i styrelsen finns även en konstnärlig ledare. Forskning har bedrivits där hela Sverige gåtts igenom fö att bevara gamla tekniker och arbetssätt .
Vi var 19 st anmälda medlemmar på detta besök som leddes av en stor entusiast som funnits på huset sedan 1987. Guidningen började med en bildvisning längst ner i huset. Här längst ner fick vi även förmånen att få se den gardin som tillverkats här, efter att designats av den konstnär vilken tog hem priset att få designa den för FN- skrapan, 7 meter höga gardin som skall täcka fönstret i det rum Sverige står för i nämna hus.  HV's problem stod nu i hur de skulle transportera densamma, vävd i ull och med foder av bomulls satin, utan att det enorma tygstycket skulle bli skrynkligt.
Detta gav oss en god inblick i vad som händer i detta hus.
Vi fortsatte sedan upp genom huset till den översta vindsvåningen där ateljeerna låg. Här fick vi se såväl nytillverkning och tillkomst och utprovning av mönster. Men även restaurering av mycket gamla dräkter, där måttot var att byta ut så lite som möjligt. Det gamla skulle till varja pris bevaras med hjälp av konstsömnad där de som sydde var iklädda specialtillverkade förstoringsglasögon.
Vår guid var en fantastisk entusiast, de två timmar vår visning tog gick alldeles för fort. Hela huset andades samma entusiasm inför vackra mönster, vävar och tyger.
Jag tror att vi alla kände oss överväldigade, av entusiasmen men även  av all kunskap och vackra tyger, mönster och konstnärlighet.
Ett oförglömligt besök!

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Birgitta Wannberg | Svar 22.01.2017 15.21

Uppdaterat den 22 januari 2017.

Birgitta Wannberg | Svar 09.01.2017 00.14

Ny uppdatering för nya året. Birgitta.

Gunvor | Svar 30.07.2016 17.28

OK! Vad tråkigt Birgitta med kapat konto, jag hoppas att du inte drabbades av några större förluster det är tillräckligt besvärligt ändå kan jag förstå!
Trevli

BIRGITTA WANNBERG | Svar 28.07.2016 21.50

Ny mailadress till mig eftersom mitt birgittawannberg@gmail.com konto kapats. Därför tar jag den gamla jag redan har: sjukskoterskeri@gmail.com

Birgitta Wannberg | Svar 12.07.2016 18.40

SKÖN SOMMAR ALLA! Det har jag också på min lilla ö.

Birgitta Wannberg | Svar 12.07.2016 18.38

Mer om fadderverksamheten som nu heter Kollega till Kollega kommer i slutet av augusti och vi kommer ha en träff i sjuksköterskornas hus i september med gäster.

BIRGITTA WANNBERG | Svar 19.06.2016 01.56

Bilder från lunchen i maj inlagda i fotogalleri.

Birgitta Wannberg | Svar 21.05.2016 00.56

Har justerat och uppdaterat men nu är' let dance' klar så jag lägger inte in bilderna ännu.

BIRGITTA WANNBERG | Svar 03.05.2016 23.20

Nya bilder från medlemsmötet 21 april äntligen inlagda. Birgitta.

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

04.01 | 14:46

Nytt program för året 2019 kommer att skickas till medlemmarna i SSF och läggas ut här på hemsidan och annonseras ut i OmvårdnadsMagasinet. Finslipas just nu.

...
04.01 | 14:41

Gott Nytt År. 2019.

...
30.11 | 14:20

adventskaffet den 6 december ser vi fram emot och lussebullar bakas och barnkör mobiliseras och vår Organist, samma som flera år i rad är mycket uppskattad.

...
29.11 | 19:41

Adventskaffet den 6 november, torsdag nästa vecka ser vi fram emot nu. Välkommen.

...
Du gillar den här sidan