 |
 |
|
 |
 |
|
 |
"Att verka för kamratlig samvaro genom yrkesmässiga och kulturella möten."
Det är riktlinjerna för Sjuksköterskornas pensionärsklubb i Stockholms län, antagna 1984 och reviderade 2001 - 2009.
Sammanfattningar av medlemsmöten under åren 2015, 2016, 2017 och 2018 följer.
Den 19 februari 2019.
Birgitta Wannberg
PS. Foton från gammal dator (den nya krånglar vid överföring) och jag är osäker på om jag tog bilden själv från Thanksgivinglunch eller om jag fick den. DS.
Medlemsmöten för hela året 2019 är planerade och finns med på inbjudan till årsmötet den 28 februari. Annons finns i Omvårdnadsmagasinet. Här på hemsidan finns det under AKTUELLT.
2018
Kamratlig samvaro verkar SPK för vid alla medlemsmöten, men speciellt hemma på Baldersgatan med traditionella Adventskaffet och planerade Afternoon tea, som dock ställdes in, och genom yrkesmässiga program. I april berättade Inger Rising om situationen för distriktssjuksköterskor och i februari följde Oili Dahl upp utredning om legitimationer. Kulturella program och möten hade vi i oktober med guidad visning av Konsten i Nya Karolinska Sjukhuset i Solna och i maj på Klara Soppteater. Studiebesök gjorde vi i mars till Måleriyrkets museum och utflykter till Historiska museet för utställning om de många rättighetskampernas Sverige och därmed följde vi även 2018 SPKs riktlinjer. Och vi hade trevligt.
Bagarmossen den 19 februari, 2019
Birgitta Wannberg
Kamratlig samvaro ...
Kamratlig samvaro ...
2017
Efter Årsmötet tog Gunvor Jonsson upp frågan ‘Har ÄldreRättigheter?’ och med medlemmarna belystes många infallsvinklar. I mars besökte vi Tutankhamon- Graven och skatterna på Magasin 9, Frihamnen. I april värmde vi oss med Ärtsoppslunch i Saluhallen i Tumba med Blomsterhörnan och i maj tog vi guidad promenad i Rosendals trädgård. I september såg vi Nattorienterarna på Stadsteatern och i oktober åt vi Thanksgivinglunch. I november berättade ordförande Elisabeth Wallenius om Sällsynta Diagnoser med tema ’Att vara udda’. Hon tog upp problem i vården med att landstingen har regionalt ansvar och beslutar lokalt trots nationella riktlinjer. Önskemål var att inte systemen utan patienten är i centrum. En utgångspunkt vi ju bygger vår omvårdnad på. Traditionsenlig Adventskaffe med organist och barnkör avslutade i december årets medlemsmöten.
BW
... yrkesmässiga möten
... yrkesmässiga möten
2016
Efter Årsmötet introducerade Inger Torpenberg, Svensk sjuksköterskeförening, en fadderverksamheten för nyanlända som vi senare kallade Kollega till kollega. En grupp från SPK har träffats vidare tillsammans med Inger och kollegor från Svenska barnmorskeförbundet och Vårdförbundet och vi vill gärna utveckla detta kollegiala stöd. I mars besökte vi Ersta Museum där Gudrun Persson bland annat berättade att 1851 ledde Marie Cedeschiöld det första svenska sjukhuset på Pilgatan 8, Kungsholmen, med två sängar. I maj besökte vi 'Handtryckta tapeter' på Långholmen och fick se hur det går till, och där fanns också ett imponerande tapetlager. Vi relaterade till hantverksskicklighet med hjärta, hjärna och händer. I april besökte Alexandra Charles oss och berättade från 1,6 millionersklubben. Höstens program var promenad på Kungsholmen med sjukhusen, besök på Riksdagshuset, Thanksgivinglunch och Adventskaffet.
BW
... kulturella möten
... kulturella möten

2015
I december hade vi Adventskaffe med julmusik och Lucia med barn från en förskola.
Kamratlig samvaro
önskar vi verka för vid alla våra medlemsmöten. Det hade vi också vid Thanksgivinglunch i oktober. Då åt vi kalkon, pumpapaj och annat gott.
Yrkesmässigt program
bjöd Marianne Lundqvist på med ‘Så var det då’ från 1946 - 1986. Vid medlemsmötet i mars på Baldersgatan stod Astrid von Rosen för
Kulturellt program
med presentationen ‘Familjens Etiopiska historia och Dagens Etiopien’. Andra
Möten
hade vi också. I april bjöd Eva Nowak in till studiebesök på Vårdförbundets avdelning Stockholm och berättade om deras projekt med ‘Palestinska sjuksköterske- och barnmorskeföreningen’. I april gjorde vi utflykt till ‘Cirkus Cirkör’ i Norsborg där vi inspirerades till att i september besöka deras jubileumsföreställningen ‘Wear it like a crown’ på Södra teatern. I maj gjorde vi utflykt till ‘Hagalunds Tvätterimuseum’ och fick se och höra kvinnohistoria. Alltså
verkade vi för kamratlig samvaro genom yrkesmässiga och kulturella program och möten
och därmed följde vi SPKs riktlinjer, och vi hade trevligt.
och ledningsgruppsmöten.
och ledningsgruppsmöten.
Den 20 februari hade vi årsmötet i sjuksköterskornas hus på Baldersgatan 1.
Två st av ledamöterna i ledningsgruppen, Ingrid Nilsson och Greta Palm, vilka båda har varit aktiva i SPK 13 år, hade tackat nej till omval och tackades av ordentligt.
Valberedningen hade tre nya namn på listan av vilka två valdes. ledningsgruppen består nu som tidigare av 9 personer.
Efter sedvanliga årsmötes förhandlingar inklusive kaffe och smörgås föreläste SSFs ordförande Ania Willman, ett kåseri om teknikens påverkan på sjuksköterskans profession i framtiden.
 Guidat besök i Uppenbarelsekyrkan i Saltsjöbaden 19 april
10 st hade anmält sig till denna guidade visning av Kyrkan. Vår guide Sven-Åke Cason var mycket kunnig och vi fick en fantastisk historieberättelse av kyrkans byggnad, utsmyckning och tillkomst. Efter visningen bjöds vi på kaffe i församlingshemmet. Att vädret dessutom var vackert gav oss även möjlighet till en fin promenad i omgivningarna.
 Författarresa med Bodil Jönsson på Rosella måndagen 7 maj
Vi var 36 st som anmält oss till denna tur. Det är inget nytt med att bli gammal: det har människor alltid blivit. Förr var det ett fåtal som blev gamla - nu är vi många. Och nu förblir vi rimligt friska under en så stor del av vår ålderdom att pensionärstiden kan utgöra en tredjedel av livet. Dagens 75-åringar har stora likheter med förra generationens 65-åringar och har formats av annorlunda barndomar, ungdomar och medleåldrar. Vi har därför nu andra förutsättningar och förväntningar, materiellt och immateriellt. Samtidigt har varken vi själva eller samhället hunnit ställa om blicken utan står tämligen vilsna inför vart utvecklingen fört oss. I vilsenheten talar man så mycket om alla problem som hotar vid horisonten. Men vilka är möjligheterna?
 EBO konstglas 24 maj
Vi var 11 st som hörsammat denna inbjudan som började med kaffe på altanen. Vi hade själva tagit med kaffebröd men värdinnan bjöd ochså på sin "specialkaka" Receptet delade hon med sig av, det kommer här: 2kkp russin o 2 kkp vatten kokas ihop i 8 min. 200 gr smör 2tsk kardemumma 2kkp strösocker blandas ihop och tillsätt därefter 2 ägg 2tsk bikarbonat 3,5 kkp vetemjöl fyll i smord form och grädda i 200 gr i 1 tim. Kakan smakar mycket bra, kan vi som var där skvallra om. Under kaffet berättade värdinnan om hela den väg hon, mer eller minde av slumpen, gått för att bli den glaskonstnär hon är idag. Därefter gick vi på rundvandring i ateljeén. Mycket vackra saker fanns att beskåda, den som ville fick även prova på att skära i glas. Ett mycket uppskattat besök! Möjlighet att inhandla presenter gavs också. -Nu har jag provbakat kakan, den blev mycket bra, dock lite söt. Gamla recept har nog en tendens till att innehålla mer socker än dagens. Jag gjorde om kakan med bara 1/3:e del av sockermängden, det blev alldeles utmärkt! Russin är ju också söta!
 Guidat besök på Handarbetets Vänner
HV eller Handarbetets Vänner ligger på Djurgården, faktiskt är föreningen/stiftelsen ägare av hela huset Djurgårdsslätten 82-84. HV lever efter måttot : att utveckla, att bevara och verka för konstnärligt utförande i textila arbeten. Det gör att i styrelsen finns även en konstnärlig ledare. Forskning har bedrivits där hela Sverige gåtts igenom fö att bevara gamla tekniker och arbetssätt . Vi var 19 st anmälda medlemmar på detta besök som leddes av en stor entusiast som funnits på huset sedan 1987. Guidningen började med en bildvisning längst ner i huset. Här längst ner fick vi även förmånen att få se den gardin som tillverkats här, efter att designats av den konstnär vilken tog hem priset att få designa den för FN- skrapan, 7 meter höga gardin som skall täcka fönstret i det rum Sverige står för i nämna hus. HV's problem stod nu i hur de skulle transportera densamma, vävd i ull och med foder av bomulls satin, utan att det enorma tygstycket skulle bli skrynkligt. Detta gav oss en god inblick i vad som händer i detta hus. Vi fortsatte sedan upp genom huset till den översta vindsvåningen där ateljeerna låg. Här fick vi se såväl nytillverkning och tillkomst och utprovning av mönster. Men även restaurering av mycket gamla dräkter, där måttot var att byta ut så lite som möjligt. Det gamla skulle till varja pris bevaras med hjälp av konstsömnad där de som sydde var iklädda specialtillverkade förstoringsglasögon. Vår guid var en fantastisk entusiast, de två timmar vår visning tog gick alldeles för fort. Hela huset andades samma entusiasm inför vackra mönster, vävar och tyger. Jag tror att vi alla kände oss överväldigade, av entusiasmen men även av all kunskap och vackra tyger, mönster och konstnärlighet. Ett oförglömligt besök!
|
|
|
 |
|
|
|